Tag Archives: Reading

English Material: “How about” vs “What about”

image what about vs how aboutEnglish Teaching Material: “How about” vs “What about”.

Use “How about?” to give suggestion (Gunakan “how about” untuk menyatakan/ memberikan saran).
“How about?” can be followed by verb-ing or by a pronoun and verb1.
• How about going to the cinema?
• How about we rent a DVD?

Examples:
A: I’ve got the day off from work tomorrow. What should we do?
B: How about going to the cinema?
A: I don’t really feel like going out.
B: How about we just rent a DVD and watch it at home?
A: That sounds good.

“What about?” is often used when someone is asking for an opinion to a choice (“What about” sering digunakan ketika seseorang meminta pendapat atas suatu pilihan)
• What about the green one? That looks pretty on you.

We can also use “What about?” to mention an objection (Kita juga bisa menggunakan “what about” untuk menyatakan alasan karena merasa keberatan atau tidak setuju)

Examples:
A: Let’s spend the weekend in the city.
B: But what about my piano lesson on Saturday?
A: That’s no problem, just talk to the teacher and reschedule it.

To download this file (“how about” vs “what about”) in pdf, click here»…

*** Source: Learn English with Demi

Advertisements

Pembahasan dan Kunci Jawaban UN SMA 2013 – Bahasa Inggris

Download: Pembahasan dan kunci jawaban soal Bahasa Inggris Ujian Nasional  SMA/MA 2013, meliputi Listening Section dan Reading Section. Jenis file: pdf. Sumber file: pak-anang.blogspot.com.

Download selengkapnya: Soal, Pembahasan dan Kunci Jawaban UN SMA/MA 2013, Bahasa Inggris, silahkan klik di sini»…

Pembahasan dan Kunci Jawaban UN SMK 2013 – Bahasa Inggris

image soal un smk 2013 pembahasan ingDownload: Pembahasan dan kunci jawaban soal Bahasa Inggris Ujian Nasional SMK 2013, meliputi Listening Section dan Reading Section. Jenis file: pdf. Upload by ©2014 soehaarrr.com.

Jika Anda belum memiliki soal dari pembahasan berikut, silahkan download terlebih dahulu soal Bahasa Inggris UN SMK 2013 di sini»… . Untuk Listening Section (Audio and Transcript), silahkan download di sini»…

Berikut ini beberapa cuplikan dari file Pembahasan:

LISTENING SECTION

1. D. They are practising musical instruments.

4. B. That’s a good idea.

READING SECTION
16. PEMBAHASAN: Penanda atau ciri-ciri >> ada kata than (daripada), merupakan penanda Comparative Degree (tingkat perbandingan “lebih”), maka perbandingan kata sifat sebelum than menyatakan tingkat lebih, yang seharusnya ialah “worse” (lebih buruk), bukan the worst (paling buruk).
JAWAB: D. the worst (seharusnya worse).
28. PERTANYAAN: Kata yang digarisbawahi (officially) memiliki arti yang dekat/sama dengan ….
PEMBAHASAN: Officially = Formally (secara resmi/formal).
JAWAB: B. formally.

  • Download selengkapnya, Pembahasan dan Kunci Jawaban UN SMK 2013, Bahasa Inggris (revised file) silahkan klik di sini»…

 

Exam Preparation: Notice, Warning and Caution Texts

National Exam preparation exercises. Grade: SMP/MTs. Title/Topic: Notice, Warning and Caution Texts. (Latihan-latihan soal persiapan Ujian Nasional. Jenjang: SMP/MTs. Judul/Topik: Teks Notice, Warning dan Caution).
~~~

image caution do not leave___

1. What does the caution above mean?

A. The management forbids you to leave your vehicle.
B. You are prohibited to leave valuables in your vehicle.
C. Your vehicle is valuable for the management.
D. Valuable things will be damage in your vehicle.

INDIKATOR: Menentukan gambaran umum teks fungsional pendek berbentuk “Caution”.
PEMBAHASAN: Teks Caution di atas berbunyi: “Do not leave valuables in your vehicle” (Jangan meninggalkan barang-barang berharga di kendaraan Anda). Dengan demikian, maksud dari Caution di atas adalah Pilihan B: Anda dilarang meninggalkan barang-barang berharga di dalam kendaraan Anda (You are prohibited to leave valuables in your vehicle).
JAWAB: B

***

image caution harmful algae___

2. What does the caution above mean?

A. We must be careful because harmful algae grow in this water.
B. Swimming in this water may harm the algae that grow in it.
C. The algae cannot cause serious harm to the animal.
D. Harmful algae does not grow well in this water.

INDIKATOR: Menentukan gambaran umum teks fungsional pendek berbentuk “Caution”.
PEMBAHASAN: Teks Caution di atas berbunyi: “Harmful algae may be present in this water. Contact may cause serious harm to human and animal” (Ganggang yang berbahaya ada di dalam air ini. Bersentuhan/kontak dengan ganggang tersebut bisa menyebabkan luka yang serius terhadap manusia dan hewan). Dengan demikian, maksud dari Caution di atas adalah kita harus berhati-hati karena ada ganggang yang tumbuh di dalam air tersebut (We must be careful because harmful algae grow in this water).
JAWAB: A

Exam Preparation, Natural Disasters: Mount Kelud Erupts

National Exam preparation exercises. Grade: SMP/MTs. Title/Topic: Natural Disasters; Mount Kelud Erupts. (Latihan-latihan soal persiapan Ujian Nasional. Jenjang: SMP/MTs. Judul/Topik: Bencana Alam; Gunung Kelud Meletus).
~~~

Read the following text and answer questions no. 1 – 3.

images_ mount keludThousands of people were evacuated after Mount Kelud on densely populated Java island erupted, spewing ash and raining gravel. The mountain, located in Kediri regency in East Java province, erupted on Thursday, about 90 minutes after authorities raised its status to the highest level. About 200,000 people living in 36 villages within 10 kilometers (6 miles) of the crater had to be evacuated.There were no immediate reports of casualties.

Media reports said the eruption unleashed volcanic material to up to 10 kilometers (6 miles) of the crater. A series of huge blasts unleashed stones and gravel, causing panic among villagers who immediately fled to safer areas.

In 1990, Kelud kicked out searing fumes and lava that killed more than 30 people and injured hundreds. In 1919, a powerful explosion that reportedly could be heard hundreds of miles away killed at least 5,160.

Mount Kelud, 1,731-meter or 5,680-feet, is among about 130 active volcanoes in Indonesia, one of the world’s largest archipelago nations. It is prone to volcanic eruptions and earthquakes because of its location on the so-called “Ring of Fire” — a series of fault lines stretching from the Western Hemisphere through Japan and Southeast Asia.

1. What is mainly discussed in the text?

A. Mount Kelud eruption.
B. Villagers evacuation.
C. Active volcanoes.
D. Ring of Fire

INDIKATOR: Menentukan gambaran umum teks.
PEMBAHASAN: Paragraf-paragraf dalam teks tersebut membahas hal-hal yang terkait dengan letusan Gunung Kelud. Paragraf 1 pembahasan utama evakuasi penduduk karena Gunung Kelud meletus. Paragraf 2 laporan media tentang material vulkanik akibat letusan. Paragraf 3 sejarah letusan Gunung Kelud yang terjadi pada tahun 1919 dan 1990. Paragraf terakhir (ke-4) membahas bahwa Gunung Kelud merupakan salah satu gunung berapi di Indonesia yang masih aktif dan berada di lokasi “Cincin Api” (Ring of Fire). Dengan demikian gambaran umum dari teks di atas adalah letusan Gunung Kelud.
JAWAB: A.

2. What is the main idea of the last paragraph?

A. Indonesia is one of the world’s largest archipelago nations.
B. Mount Kelud is among about 130 active volcanoes in Indonesia.
C. It is prone to volcanic eruptions and earthquakes.
D. “Ring of Fire” stretches from the Western Hemisphere through Japan and Southeast Asia.

INDIKATOR: Menentukan pikiran utama paragraph.
PEMBAHASAN: Pikiran utama dari paragraph terakhir (ke-4), terletak pada kalimat utama: “Mount Kelud is among about 130 active volcanoes in Indonesia” (Gunung Kelud termasuk di antara 130 gunung berapi di Indonesia yang masih aktif). Sedangkan kalimat-kalimat lainnya merupakan penjelas atau anak kalimat dari pernyataan tersebut.
JAWAB: B

3. “ … villagers who immediately fled to safer areas.” (Paragraph 2).
The underlined word has closest in meaning to …..

A. lately
B. worriedly
C. directly
D. enthusiastically

INDIKATOR: Menentukan makna kata.
PEMBAHASAN: Kata yang digarisbawahi (immediately) memiliki arti yang sama dengan “directly” (dengan segera/langsung dilakukan).
JAWAB: C

Download: A Collection of Folktales

image folktale_Free Ebook Download: a collection of folktales as a reading material for building students’ English vocabulary. Genre: narratives. Grade: intended to use for Indonesian students, Junior and Senior high school students (SMP/SMA). Files: e-book, pdf. Upload by soehaarrr @soehaarrr.com, April 2013.

This collection contains 30 folktales that can be used as resources for English teachers in teaching reading comprehension, particularly regarding text types or genres. The folktales in this book may also become reading exercises for the students of SMP/SMA to prepare for National Exam (Ujian Nasional) since there is one of the stories appearing in the past national exam (Qui Jun and the Arrogant Monk, page 53).

Here is one of the folktales in the collection (page 48):

THE EAGLE AND THE ARROW

Eagle was a strange creature. He got his fun out of teasing and frightening the little birds. Even when he was not hungry, he would  soar  through  the  sky and  swoop  down  on  some unsuspecting  birds  and  pretend  to  prey  on  them.  The poor little birds would cower with fear and try to fly away.

Eagle would then burst into an ear-piercing laugh and flap his wings disdainfully. “I am the King of the sky! How scared you all are of me,” he would exclaim.

The birds did not like Eagle and they all thought he was very mean, for the other eagles swooped down on the smaller birds only when they were hungry.

Once it so happened that a flock of pigeons was flying in the sky and Eagle   decided   to scare them. He came swooping down on them from out of the blue.  The pigeons shrieked and scattered in different directions.

Just then Eagle’s sharp ears caught a whizzing sound. He turned around and saw its source: an arrow! Sure that the arrow was not meant for him but for the pigeons, Eagle just turned away. But the pigeons had flown out of the way!

“Swick!” The arrow struck Eagle right in the heart and he started fluttering to the ground. “Oh no, I don’t want to die,” said Eagle, “I have so many years more to live…” But he was losing his blood very fast. He fell to the ground with a thud and with dying eyes looked at the killer arrow.

It was decorated with one of his own feathers! “Oh God, no!” said Eagle, as he died.

To start downloading this collection of folktales completely, click here»…

***

Thank you for visiting and downloading from
http://www.soehaarrr.com
| education for all; education for a better life |

Exam Preparation, Descriptive Text: Losari Beach

image losari beachNational Exam preparation exercises. Grade: SMP/MTs. Text: Descriptive. Title: Losari Beach. (Latihan-latihan soal persiapan Ujian Nasional. Jenjang: SMP/MTs. Teks: Deskriptif. Judul: Pantai Losari).
~~

Losari Beach is a beautiful beach located in the western part of Makassar, South Sulawesi. The beach has been an icon of Makassar for years and well-known for its beautiful sunset scenery. Many people spend their afternoon and evening times enjoying the panorama when the reddish sun looks like to sink to the sea.

Several years ago, Losari Beach was popular for its culinary providing traditional and modern cuisines. The culinary was located along the coast, approximately one mile length of the table and stalls selling various menus. For this reason, Losari Beach was also called as “the world’s longest table”. But, previously, the government of Makassar has moved and relocated it to the southern part of Losari Beach.

Located near the center of Makassar city, Losari Beach is easy to access. It only takes 10 minutes to drive from the harbor of Makassar and 30 minutes to drive from Sultan Hasanuddin Airport. Residents in Makassar usually go to Losari Beach by car, motorcycle or on foot.

1. What is the main idea of paragraph 1?

A. Losari Beach is a beautiful beach.
B. Losari Beach is an icon of Makassar.
C. Losari Beach is well-known for its sunset.
D. Losari Beach is enjoyed by many people.

  • INDIKATOR: Menentukan pikiran utama paragraf.
  • PEMBAHASAN: Pada paragraf 1, kalimat utama yang menjadi pikiran utama (ide pokok) terletak di awal paragraf 1, yaitu Losari Beach is a beautiful beach. Sedangkan kalimat-kalimat berikutnya merupakan penjelas atau anak kalimat dari kalimat utama tersebut.
  • JAWAB: A

2. Why is Losari Beach easy to access? Because …

A. it only takes 10 minutes to drive from the harbor of Makassar.
B. it only takes 30 minutes to drive from Sultan Hasanuddin Airport.
C. it can only be reached by car and motorcycle.
D. it is located near the center of Makassar city.

  • INDIKATOR: Menentukan informasi tertentu.
  • PEMBAHASAN: Jawaban terdapat pada paragraf ke-3, yang menyatakan bahwa: “Karena terletak dekat dengan pusat Kota Makassar, Pantai Losari mudah diakses”
  • JAWAB: D

3. “…beach located in the western part…” (paragraph 1).
The underlined word has a same meaning as ….

A. stayed.
B. positioned.
C. placed.
D. situated.

  • INDIKATOR: Menentukan makna kata (sinonim).
  • PEMBAHASAN: Makna kata yang sama/sinonim dari located adalah situated yang berarti “terletak”
  • JAWAB: D

Download the file in pdf, click here>> …
~~